Versterk jullie samenwerking

Teamcoaching voor stevigere samenwerkingen

Als team of maatschap zijn jullie goed in je vak. De samenwerking zien jullie als iets wat je zou moeten kunnen, maar de laatste tijd realiseer je je dat jullie samenwerking kan worden verstevigd, zodat het vak echt op één kan staan. De wereld om jullie heen verandert en soms weet je niet meer of je met het team of de maatschap wel dezelfde richting op gaat. Maar in de waan van de dag lijkt het bijna onmogelijk om tijd in te ruimen voor jullie samenwerking.

Een teamontwikkeltraject, bijvoorbeeld aan de hand van de methodiek van Prediation®, geeft je momenten waarop je onder professionele begeleiding met elkaar stilstaat bij wat jullie bindt en wat je wilt behouden. Maar ook bij wat de samenwerking in gevaar brengt (verschillen, veranderende omstandigheden). Want je hoeft je geen zorgen te maken over de verschillen als erover gesproken wordt en duidelijk is hoe jullie daarmee omgaan.

Op weg naar meer betrokkenheid en verantwoordelijkheid

De eerste fase van een teamontwikkeltraject bestaat altijd uit kennismaking met alle leden van het team. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Welke vraagstukken leven er en wat willen jullie met elkaar bereiken? Vervolgens gaan jullie onder begeleiding en aan de hand van een stappenplan elkaar werkelijk beter leren kennen (verwachtingen, intentie, visie op samenwerking, kwaliteiten, valkuilen).

Want weten wat je aan elkaar hebt, dat is de basis voor vertrouwen. En als je elkaar vertrouwt, dan mag je het met elkaar oneens zijn. Dat gaat dan niet ten koste van de relatie, maar verstevigt die juist en maakt jullie dienst of product misschien nog wel beter. 

"Elkaar goed kennen, levert betrokkenheid op. En als je je betrokken voelt, dan neem je ook je verantwoordelijkheden, wat bijdraagt aan het teamresultaat."

Als je elkaar goed kent, levert dat betrokkenheid op. En als je je betrokken voelt, dan neem je ook je verantwoordelijkheden, en durf je anderen aan te spreken op hun verantwoordelijkheden, wat bijdraagt aan het teamresultaat. Dat is een ongoing process.

"Samenwerken is vaak iets waarvan we vinden dat we het maar gewoon moeten kunnen."

Over Astrid Kraag

Astrid heeft jarenlange ervaring als jurist en advocaat in het arbeidsrecht, binnen het MKB, de zorg, het onderwijs en de overheid. Dit maakt dat zij haarscherp ziet waar problemen in samenwerkingen vandaan kunnen komen, zoals niet uitgesproken verwachtingen of intenties en verschillende karaktereigenschappen van teamleden.

Relatiegericht samenwerken

Astrid kijkt relatiegericht naar samenwerken. Alleen met oog voor jezelf en elkaar kom je tot een optimaal resultaat. Maar ze heeft ook zicht op de juridische kaders als dat nodig is. Astrid schuwt niet om met haar vragen op tafel te brengen wat tot dan toe onuitgesproken was. Soms vertaalt zij, waardoor je elkaar beter gaat horen. Haar begeleiding zorgt ervoor dat zij zichzelf overbodig maakt. Daarom zal zij bemoedigen waar nodig, afremmen waar dat helpend is en cliënten hardop uitleggen waarom en waartoe.

PRAKTISCHE INFORMATIE

In teamontwikkeltrajecten werkt Astrid graag op basis van de Prediation® -methodiek. Deze methodiek kent een concreet stappenplan. 

Een teamontwikkeltraject begint altijd met het inventariseren van de huidige situatie en de thema’s die een rol spelen in het team. Soms zijn er opruimsessies nodig en anders kunnen jullie verder met het ontwikkelproces. Maximaal 5 begeleide teambijeenkomsten vormen de basis om een stevig en toekomstgericht fundament met elkaar te bouwen.

We bepalen met het team de ambities en behoeften. En beginnen vanuit het individu: welke verwachtingen spelen er en wat hebben we van elkaar nodig? Daarna wordt door middel van een persoonlijke test op gedragsvoorkeuren, in een speelse bijeenkomst duidelijk hoe die voorkeuren op elkaar van invloed zijn.

Van groep naar team

We komen tot de principes en uitgangspunten voor samenwerken in de groep. Vervolgens gaan we naar het teamniveau door af te spreken hoe jullie de teamcultuur, en daarmee de samenwerking, borgen voor de toekomst.

Uiteindelijk komen jullie met elkaar tot een teamboek, het psychologisch contract van de samenwerking. Daar kunnen de rechtsgeldige juridische afspraken uit voortvloeien en aan toegevoegd worden.

Het teamontwikkeltraject kent een duidelijk kader, maar is altijd op maat. Als teamleden weten jullie uiteindelijk zelf wat het beste is voor jullie team. 

  • Individuele voorgesprekken à drie kwartier per persoon
  • 3 tot 4 gezamenlijke sessies van maximaal 2,5 uur
  • Invulling van traject met stappen op basis van de Prediation-methodiek
  • Concrete en rechtsgeldige afspraken in een teamboek

"Je wilt erop kunnen vertrouwen dat iedereen op zijn eigen manier naar het gezamenlijk doel toewerkt."

Astrid Kraag - teamcoach - prediation - versterk je samenwerking

Neem contact op

Begin je met samenwerken en wil je elkaar (nog) beter leren kennen, om samen veranderende omstandigheden aan te kunnen? Of werk je al een tijdje samen, maar is die samenwerking veranderd en kan het beter? Of denk je dat in het team sprake is van een conflict waar inmiddels wel iedereen last van heeft? In al deze gevallen kun je met Astrid bellen om te sparren over een goede aanpak.

Reviews