OVER ASTRID KRAAG

Ik ben de dochter van een vader uit Java en een moeder uit Brabant. Ik ben geboren in Dordrecht, maar voel mij al jaren thuis in Wageningen, een universiteitsstadje met de reuring van wel 167 nationaliteiten. Het schilderij van Dorus Brekelmans dat boven mijn bank hangt, heet ‘Vrij’. Vooral de wijd gespreide armen van het rennende meisje verbeelden voor mij plezier, beweging en ruimte. Dat zijn mijn kernwaarden, die ik ook zo gun aan de mensen met wie ik in mijn werk kort oploop.

Plezier, beweging, ruimte

Mijn toegevoegde waarde zit juist in de combinatie van aan de ene kant een zakelijke blik en de juridische expertise, met aan de andere kant ook gevoel hebben bij jouw persoon en je werkrelatie. Het is mijn drijfveer dat jij in je werk ook (weer) ruimte voelt en de helderheid hebt om keuzes te maken, beslissingen te nemen en je te ontwikkelen. Op die manier is mijn werk betekenisvol.

Naast mijn drukke praktijk ga ik graag naar buiten om te wandelen of een golfwedstrijd te spelen. Mijn passie voor flamenco-dansen heb ik, gedwongen door gebrek aan talent, teruggebracht tot Zumba-lessen op de sportschool.

"Het is mijn drijfveer dat jij in je werk ook ruimte voelt en de helderheid hebt om keuzes te maken en je te ontwikkelen."

Astrid Kraag_EssencioBrands_Portret HR sepia-4395

"Vertrouwen is in mijn werk vaak een sleutelbegrip."

Ervaring en expertise

  • In de jaren ’90 ben ik in Utrecht afgestudeerd als jurist. Het was toen mijn droom om advocaat strafrecht te worden en een menselijk tegenwicht te bieden aan justitie en het systeem. Maar in de destijds moeilijke arbeidsmarkt had ik het niet voor het kiezen en werd mijn werkgebied arbeidsrecht en sociaal verzekeringsrecht, eerst in Zwolle, toen in Amsterdam en later in Arnhem.
  • Arbeidsrecht was dynamisch genoeg om mij plezier in het werk te bieden. Procederen zag ik als het leukste en belangrijkste van mijn vak. Daar in de rechtszaal gebeurde het echte werk en kon je winnen (of verliezen).
  • Na een aantal jaren had ik het vermoeden dat ik mijn cliënten beter van dienst kon zijn en koos ik in 2007 voor de 1-jarige opleiding tot ADR-specialist in Amsterdam. In 2008 werd ik door middel van een assessment NMI-gecertificeerd mediator (nu: MfN-registermediator). In 2009 startte ik met de 2-jarige opleiding tot NLP-coach bij het IEP in Nijmegen.
  • Ik had het geluk dat ik direct aansluitend aan mijn opleiding als mediator kon starten bij een kantoor in Arnhem met 4 juristen die zich volledig richtten op mediation. Ik leerde al doende hoe ik cliënten handvatten kon bieden om hun communicatie effectief te maken, om samen te onderzoeken hoe zij de kwestie konden oplossen en daar zelf passende afspraken bij te bedenken.
  • In 2011 deed zich de kans voor om toch advocaat te worden. Ik pakte die kans en bouwde een praktijk op als advocaat ambtenarenrecht en mediator. Ook nadat ik wegging bij het kantoor in Den Bosch in 2016 om mijn eigen bedrijf te starten bleef ik advocaat en mediator. Het vergde steeds heel bewust van pet wisselen.
  • Omdat mijn focus veranderde (vooruit komen is belangrijker dan winnen), veranderde ook mijn praktijk: ik koos in 2021 voor mediation en teamcoaching en laat adviseren en procederen inmiddels graag aan anderen over.
  • Vaak word ik als mediator of teamcoach rechtstreeks gevonden, maar ik werk ook als freelancer voor Voorkans, The Limetree en Mentavitalis.
  • Sinds 2020 ben ik tevens trainer en leid ik graag mensen op tot het vak van mediator of in vaardigheden die onmisbaar zijn in elke werkrelatie, omdat mij door AMV Opleidingen en de Voorkans Academy het vertrouwen werd gegeven.
  • Doe ik nu helemaal niks meer met advocatuur? Jawel, sinds kort ben ik Beoordelaar voor de vaardighedentoetsen van de Beroepsopleiding Advocaten.

Vertrouwen als basis

Vertrouwen is in mijn werk vaak een sleutelbegrip. Soms biedt het al de basis van de samenwerking en leidt explicitering ervan tot een steviger fundament. Soms moet er keihard gewerkt worden om vertrouwen te herstellen. Kijkend naar mijn eigen cv heb ik op de kantelmomenten het vertrouwen van anderen gekregen. Zij zagen soms al meer in mij dan ik in mijzelf. Dat maakt me dankbaar.

prediation, mediation & coaching

Op mijn website kom je verschillende termen tegen die een toelichting verdienen:  Prediation®, mediation en coaching.

Prediation®​

In teamcoachings- of ontwikkeltrajecten gebruik ik graag de methodiek van Prediation®. Het is een relatiegericht stappenplan dat je helpt om van individuen, naar groep, naar een team te ontwikkelen. Met als concreet einddoel het teamboek met daarin de uitgangspunten en afspraken die je met elkaar hebt gemaakt. Het teamboek helpt teams om te blijven evalueren, maar ook om nieuwe teamleden echt welkom te heten. Ik heb ervaring opgedaan bij zakelijke dienstverleners, gemeentes, in het hoger onderwijs en ziekenhuizen.

Mediation

Ik word ingezet als mediator als sprake is van gedoe (of een conflict) in teams of organisaties. Tussen mensen die met elkaar samenwerken en die het niet meer lukt om het zelf op te lossen. 

De mediator brengt partijen met elkaar in gesprek, faciliteert dat gesprek en biedt begeleiding in het proces. De partijen zelf maken keuzes en nemen beslissingen om met elkaar de kwestie op te lossen.

Coaching

Ik word gevraagd om te coachen in situaties waarin de werksituatie tot (dreigend) ziekteverzuim leidt. Door middel van gesprekken krijgt de coachee helderheid en inzichten, zodat hij/zij weer vooruit kan. Mijn coachees zijn vaak huisartsen, tandartsen, medisch specialisten of advocaten.

"In het leven kan je van alles overkomen, maar hoe je daarmee omgaat is jouw keus."

Astrid IN BEWEGING

In mijn drukke praktijk maak ik er soms onvoldoende tijd voor, maar als ik het wel doe levert het me altijd zoveel op: buiten in de natuur lopen. Het is zuurstof happen, het is mijn lichaam beweging geven en mijn hersens fit houden, maar het is ook me verwonderen over schoonheid.

Ruimte in mijn hoofd

Hier in Wageningen op de dijk, uitkijkend over de uiterwaarden of de rivier, of in Domburg langs het strand met zicht over zee is ‘van mij af kunnen kijken’ voor mij ruimte gevend. Al tijdens de wandeling komen ideeën opborrelen over de aanpak van een teamtraject, een mogelijke klant, of een nieuwe training.

Neem contact op

Wanneer je in je samenwerking vooruit wilt – of dat nou vanuit de behoefte om de samenwerking te bestendigen is, of dat je een lastig gesprek met elkaar te voeren hebt, of omdat je een conflict hebt: bel mij gerust om te sparren over de juiste aanpak. Van een afstand zie je nou eenmaal meer dan als je er middenin staat.

Astrid Kraag is lid van

Reviews